Varför tilldelas Mario Vargas LLosa årets nobelpris i litteratur?

Priset offentliggjordes förra torsdagen av Peter Englund, akademins ständige sekreterare, dagen efter blev jag tillfrågad av mina kollegor om vad jag tyckte om att en författare med rötter i Latinamerika hade fått priset. De blev förvånade när jag inte visade något glädje. För det första gillar jag i princip inte nationalistiska och chauvinistiska yttringar. Att man råkar föddas på en vis plats betyder ingenting för mig ty för mig är alla människor lika mycket värda oavsett var dem är födda. Men min besvikelse handlade mest om politiska ideal. Det är inte så att jag tycker att Vargas LLosa inte förtjänar Nobelpriset, jag är inte litteraturkritiker men jag tycker att han skriver bra. Det var bara så att jag blev förvånat när jag fick höra att han hade fått priset, först blev jag lite osäker om det inte var så att han redan hade fått det under 60-talet. Mitt första möte med Vargas LLosa var under 70-talet när jag läste på högstadiet, jag läste ”La ciudad y los perros” ”Staden och hundarna” Vid den tiden var det farligt att läsa sådan litteratur i El Salvador, min litteratur lärare blev skjuten på öppen gatan av en dödspatrull. Jag tycker att Mario Vargas LLosa borde ha fått priset under 60- eller 70-talet, det var då som han skrev hans största verk.
Som Martin Ezpeleta skriver: ”Vargas LLosa, som under 60-talet var en av den revolutionära vänsterns mest framstående förespråkare och en stor beundrare av den kubanska revolutionen, gjorde sedan en ideologisk helomvändning. Han blev megafon för den ohämmade marknadsekonomin och hyllade både nyliberalen Milton Friedman och Järnladyn, Margaret Thatcher.” Så har Vargas LLosa gått från att vara förbjudit i Latinamerika till att vara älskat av högerregimerna och kuppmakarna från högerkanten. Från att vara kritisk av maktstrukturerna till att vara en del av dem förtryckande regimerna.

Mario Vargas LLosa

Mario Vargas LLosa har varit i Sverige, inbjuden av Timbro, här har han lovordat nedmonteringen av välfärden samt privatisering av skolorna. Efter samtal med Mauricio Rojas, välkänn förrädare från Chile. ”Mångkulturalismen fungerar inte, den är oförenlig med en effektiv invandring och exempel för det är bombmännen som orsakade massmorden i Madrid och London”, skriver Vargas LLosa när han återberättar sitt samtal med den folkpartistiska politikern, som tycker att invandrare som begår brott ska utvisas och som hyllat Pinochets ekonomiska reformer. Samma Pinochet som tvingade Mauricio Rojas att fly från Chile, eller som skickade honom hit för att spionera på alla chilenska flyktingarna bossatta i Sverige. Vem vet?
För övrigt för jag vara instämma med America Vera Zavala och med Martin Ezpeleta, snälla läs gärna deras artiklar i länkarna. ”Vargas LLosas nobelpris en seger för högerkrafterna” och ”Svenska Akademiens motivering – ett skämt för alla latinamerikaner”
Men jag tycker att den största frågan är varför Mario Vargas LLosa fick nobelpriset, var det helt enkelt för att han var en bra fortfattare eller är detta en politisk markering från svenska akademin som vill visa sitt stöd för Jan Björklund och co. Om man ville premiera ”kartläggning av maktens strukturer” som motiveringen lyder, och en latinamerikansk författare då borde Eduardo Galeano fått priset.

Eduardo Galeano

Vi får ändå glädjas åt det faktum att var tionde år, sedan 1945, har en latinamerikansk författare fått nobelpriset i litteratur och av dem från Gabriela Mistral 1945 till Octavio Paz 1990. Har alla varit briljanta författare med framfört allt människor med hjärtat på rätt ställe. Octavio Paz hoppade av sin tjänst som Mexicos ambassadör i Indien, i protest efter en massaker av studenter i Mexiko city 1968.
Det finns någonting annat som bekymrar mig om årets nobelpriser och det är nobelpriset i ekonomi men det mina vänner, det får vi ta någon annan dag.

Martin Ezpeleta:
”Vargas LLosas nobelpris en seger för högerkrafterna”
http://www.aftonbladet.se/debatt/kronikorer/martinezpeleta/article7918212.ab

America Vera Zavala:
”Svenska Akademiens motivering – ett skämt för alla latinamerikaner”

http://www.aftonbladet.se/debatt/article7917810.ab

Annonser

Om danielmena

Profesor de matematicas y fisica
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s